Pădurea norvegiană

 

Haruki Murakami este, fără îndoială, un misionar al literaturii japoneze. Bestsellerul „Pădurea norvegiană”, pe care îl voi prezenta în cele ce urmează, l-a făcut cunoscut nu numai în Japonia, ci în întreaga lume. A publicat povestiri „După cutremur” (2001),   romane „În căutarea oii fantastice” (1982), „Pădurea norvegiană” (1987), „Dans, dans, dans,” (1988), inspirându-se în mare parte din  contextele istorice contemporane nouă, cititorul înțelegând acest fapt, putându-se include în realitatea romanului care se desfășoară sub ochii lui. Spre exemplu, celebrul atac cu gaz Sarin din metroul din Tokyo de care marea majoritate avem habar,  a stat la baza volumului „Atacul cu gaz din Tokyo şi sufletul japonez (1997-1998)”. Dincolo de acest aspect creator, misiunea lui a constat și în traducerea în limba japoneză a unor autori care şi-au lăsat, desigur, și amprenta asupra propriului scris: Scott Fitzgerald, Truman Capote, J. D. Salinger, John Irving etc.

Imagine


 

Dacă ar fi să rezum volumul în câteva cuvinte ar fi de ajuns să spun: spirit japonez. Timp, zâmbet, relaxare. Nu pot exista doar acestea, cum nici în realitate nu ar putea fi numai aspecte pozitive. Indirect, în cazul de faţă, apar stări  depresive pe care majoritatea personajelor nu reuşesc să  le depăşească şi care nu oferă decât o singură şansă: aceea de pune capăt zilelor fără a spune cuiva ceva sau fără a lăsa de bănuit înainte de a pune în aplicare planul. Bine pus la punct de altfel…

“La vârsta la care orice vedeam, orice sentiment şi orice gând se întorceau la mine ca un bumerang. Şi ce mă durea pe mine era faptul că mă îndrăgostisem… o dragoste cu complicaţii”. Aşa începe romanul. O propoziţie universal-valabilă pentru fiecare adolescent în parte. Personajul principal, Toru Watanabe este în avion, la capătul călătoriei sale spre Hamburg, iar înainte de coborâre aude, în boxe, melodia „Pădurea norvegiană” a celor de la Beatles (numele acestei melodii va reveni de mai multe ori de-a lungul întregului roman). Aceasta îi trezește amintirile din tinerețe, petrecute cu 18 ani în urmă în Japonia care îl fac să înțeleagă un singur lucru: „moartea nu se află la polul opus al vieţii, ea face parte din viaţă”.

În adolescență, Watanabe are parte de o prietenie frumoasă formată din trioul: Kizuki colegul lui, prietena acestuia Naoko şi el. Cel dintâi alege să se sinucidă fără a lăsa loc vreunei speculații: A tras un furtun de cauciuc de la ţeava de eşapament a maşinii lui, N-360, l‑a băgat pe geam, a astupat toate încheieturile cu bandă adezivă şi a turat motorul. Această moarte va schimba destinele celor rămași: Naoko și Watanabe, care aleg să înceapă o viaţă nouă şi să lase deoparte trecutul. După un an de la dispariția prietenului comun, cei doi se întâlnesc întâmplător, iar duminica devine din acel moment ziua plimbărilor în oraș. Dorind parcă să creeze un nou trio, Hamuraki o aduce în prim plan pe tânăra și energică Midori, o colegă drăguţă care-şi părăseşte în cele din urmă iubitul pentru Watanabe. Viaţa lui din acest moment pare că se desfăşoară pe două planuri, cel al lui Naoko – căreia căreia îi promite că îi va rămâne alături de ea atât timp cât îi va fi necesar să se însănătoșească, ajungând, cauză a depresiei, să se interneze într-un sanatoriu, al doilea punând accent pe rolul lui Midori care devine din ce în ce mai important.

Imagine

 

Reclame

Tag-uri:, , , ,

3 gânduri despre „Pădurea norvegiană

  1. anasipos aprilie 6, 2014 la 9:15 pm Reply

    Nu am putut să nu citesc și să aștept până termin la rândul meu romanul. Îmi place că nu ai spus multe și că nu ai oferit detalii și că pot să citesc liniștită carte

  2. raduleb aprilie 7, 2014 la 2:44 am Reply

    Spor! 🙂

  3. […] *Pentru Radu Leb, dacă tot m-a provocat să scriu replica mea la recenzia lui  […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: